Het programma omvat 2 onderdelen:
- 4a. De zorg van de gemeente voor milieu en duurzaamheid;
- 4b. De transitie naar een fossiel vrije en klimaatneutrale energievoorziening.
4a. Milieu en duurzaamheid
In 2024 staan we voor grote duurzaamheidsopgaven: de aarde warmt op, de biodiversiteit neemt drastisch af en de leefomgeving van mensen overal ter wereld staat onder druk. Dit is grotendeels het gevolg van menselijk gedrag en de hoeveelheid grondstoffen die we gebruiken voor producten, diensten energie en voeding – de milieudruk die daarmee gepaard gaat over schrijdt stelselmatig de grenzen van wat de aarde aankan.
Het programma Milieu & Duurzaamheid heeft zich daarom ook in de afgelopen jaren ontwikkeld van een -traditionele - sectorale bescherming van het milieu naar een meer integrale bescherming. Vanuit de traditionele milieuaspecten zoals bodem, geluid, lucht, geur, trillingen, energieverbruik, veiligheid en natuur, naar een uitgebreider en integraal advies op het gebied van “duurzaamheid”. Dit begrip is niet meer weg te denken in het programma en het gemeentelijk beleid.
Een belangrijk aspect dat steeds meer aandacht krijgt is hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons land bij geopolitieke verschuivingen minder afhankelijk is van andere landen voor de levering van grondstoffen. Daarvoor is de omslag naar een 'circulaire economie' nodig. Hierbij gaat het erom om via het grondstoffengebruik bij te dragen aan de klimaatopgave, de biodiversiteitsopgave, het creëren van een schoon milieu en een veilige en schone leefomgeving en het bijdragen aan de leveringszekerheid van grondstoffen. In een circulaire economie zijn vrijwel alleen herbruikbare primaire, secundaire en duurzame biogrondstoffen in omloop. Producten worden binnen gesloten kringlopen geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd. Zodoende wordt de waarde van grondstoffen, materialen en producten zo lang mogelijk behouden, waardoor er bijna geen afval meer is.
Een goede ontwikkeling is dat wij - steeds meer en in een eerder stadium – worden betrokken bij de verschillende plannen, gebiedsontwikkelingen en ambities. De centrale vraag daarbij is – naast advies over de bescherming tegen de milieugevolgen, ook vaak “hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit plan duurzamer kan”? Wat zijn de juridische (on) mogelijkheden, hoe kunnen we inwoners, bedrijven en ontwikkelaars stimuleren om te kiezen voor duurzamere alternatieven, zonder dat we ze belemmeren en te veel regels opleggen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat initiatieven “groener” kunnen? Er wordt van ons verwacht dat we samen met de verschillende vakafdelingen (groen, bouwen, beheer openbare ruimte, economie, mobiliteit, klimaatadaptatie, om er maar paar te noemen) invulling geven aan wat er nu wordt verstaan onder “duurzaam” en “circulair”. Op de verschillende terreinen gebeurt er onder de noemer van deze begrippen al heel veel. Met de vakafdelingen werken we in 2024 naar een verdere uitwerking van het op te stellen/opgestelde "duurzaamheidskader".
Dit alles doen we in samenwerking met veel partijen, intern en extern. We werken nauw samen met onze verbonden partijen: de Omgevingsdienst IJsselland en Circulus. Daarnaast voeren we ook werkzaamheden uit in samenwerking met de Stichting Ulebelt, het Duurzaamheidscentrum, vrijwilligers en bedrijven.
4b. Energietransitie
Het programma omvat de overgang naar een toekomstbestendige, fossielvrije en klimaatneutrale energievoorziening in Deventer. De belangrijkste onderdelen in deze transitie zijn het verlagen van het fossiele energieverbruik en het vergroten van de lokale duurzame opwek van energie. Hiermee wordt de CO2-uitstoot door de energievoorziening gereduceerd en wordt bijgedragen aan het beperken van de klimaatverandering.
Randvoorwaardelijk voor de energietransitie is een toekomstbestendige energie-infrastructuur. Daarbij gaat het o.a. om voldoende netcapaciteit, een goede netinpassing, slim koppelen van vraag en aanbod van energie en energieopslag.
De opgave van een toekomstbestendige energievoorzieningen is breder dan alleen een klimaatthema. Het gaat ook om de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energievoorziening voor bewoners, bedrijven en mobiliteit. Daarmee is energietransitie ook een maatschappelijke en economische factor van belang. Dit geldt voor bestaande woon- en werkgebieden en nadrukkelijk ook bij nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwbouw en de transitie in het landelijk gebied. Dat maakt dat het programma energietransitie is verweven met de andere programma’s. De doelstellingen kunnen alleen worden gerealiseerd samen met bewoners, bedrijven en onze gebiedspartners.
Betrokkenheid en participatie van bewoners en andere belanghebbenden in de energietransitie is daarmee essentieel.
De doelstellingen en activiteiten in het programma worden in grote mate bepaald door de verplichtingen uit het Klimaatakkoord, Klimaatwet en de RES West-Overijssel. Deze worden in de Deventer context en in samenhang met andere opgaven opgepakt. Dit is uitgewerkt in het Energieplan Deventer dat in 2023 is geactualiseerd maar kon nog niet worden verwerkt in deze begroting.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - A: Doorgaande verbetering duurzaamheid en het verminderen van milieugevolgen - Sustainable Development Goal 11: duurzame steden
Doorgaande verbetering van duurzaamheid in de hele gemeente. Duurzaamheid speelt op allerlei terreinen; bij groen- en waterstructuren, bouwen, mobiliteit, binnen de maak- en kenniseconomie, bedrijventerreinen, binnen droge en natte ecologische verbindingszones.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Op de verschillende vak terreinen gebeurt er onder de noemer van het begrip “duurzaamheid” al heel veel. Deze activiteiten worden steeds zichtbaarder, concreter en verder uitgewerkt in een gemeentebreed “Handelingskader voor duurzaamheid”. Een praktisch toepasbaar document met voorbeelden, adviezen, informatie en richtlijnen hoe de begrippen “duurzaamheid en milieu” binnen de verschillende beleidsterreinen echt vorm hebben gekregen en hoe we hierin gezamenlijk doelen kunnen bereiken.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Op de verschillende vak terreinen gebeurt er onder de noemer van het begrip “duurzaamheid” al heel veel. Deze activiteiten worden steeds zichtbaarder, concreter en verder uitgewerkt in een gemeentebreed “Handelingskader voor duurzaamheid”. Een praktisch toepasbaar document met voorbeelden, adviezen, informatie en richtlijnen hoe de begrippen “duurzaamheid en milieu” binnen de verschillende beleidsterreinen echt vorm hebben gekregen en hoe we hierin gezamenlijk doelen kunnen bereiken.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Het betreft hier veelal taken die uitgevoerd worden door stichting Ulebelt.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Het betreft hier veelal taken die uitgevoerd worden door stichting Ulebelt.Doelstelling - A: Gezonde leefbare toekomstbestendige stad - Sustainable Development Goal 9: duurzame industrie
Het doel van de huidige milieuregelgeving is het terugdringen van de milieugevolgen, met name op de aspecten geluid, luchtkwaliteit, geuroverlast, bodemverontreinigng en energiegebruik. Vaak is deze bescherming nog sectoraal, maar we werken naar een steeds meer integrale bescherming, die vanaf 1 januari 2024 wettelijk is vastgelegd in de nieuwe Omgevingswet. Het begrip omgevingswaarde speelt een belangrijke rol in de Omgevingswet, die doorvertaald moeten worden in de Omgevingsvisie. Vooruitlopen hierop brengen we beleid en waarden in kaart. Door de integraliteit gaat het om het afwegen van alle belangen en waarden die in de fysieke leefomgeving een rol spelen, het gaat over de wijze waarop we al die belangen laten meewegen in het proces. Het gaat over duurzame, ecologische, ruimtelijke, economische, sociale, financiële, klimaat, of energietransitie belangen. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat al deze – tegenstrijdige - belangen voldoende tot zijn recht komen. En hoe zorgen we ervoor dat we hierin initiatieven van bewoners en bedrijven voldoende kunnen ondersteunen.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Opgenomen in de voorjaarsnota, datagedreven werken.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Opgenomen in de voorjaarsnota, datagedreven werken.Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Van de gemeente wordt een actieve bijdrage verwacht, hiervoor zijn ook Spuksubsidies ontvangen voor onderzoek naar het terugdringen van overlast door houtstook.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Van de gemeente wordt een actieve bijdrage verwacht, hiervoor zijn ook Spuksubsidies ontvangen voor onderzoek naar het terugdringen van overlast door houtstook.Doelstelling - A: Zorgvuldig omgaan met grondstoffen, circulariteit bevorderen - Sustainable Development Goal 12: verantwoorde consumptie
Er is steeds meer noodzaak aanwezig om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen. Veel grondstoffen zijn kostbaar en – uiteindelijk – schaars. De gestelde doelstellingen zijn om 50% circulair te zijn in 2030 en om volledig (100%) circulair te zijn in 2050. We dienen de transitie naar een circulaire samenleving te versnellen. Het gaat om het op- en ombouwen naar een circulaire economie.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Historie
Historie
Doelstelling - A: Biodiversiteit en ecologie - Sustainable Development Goal 15: leven op het land
De maatschappelijke roep om het behoud en herstel van biodiversiteit groeit. De inwoners van gemeente Deventer verwachten dat hier meer aandacht aangegeven wordt. Dit maakt dat het nodig is om de waardevolle gebieden goed in kaart te hebben en te beheren. Daarbij dient een beleidskader en waarden vastgesteld te worden voor gezonde ecosystemen en biodiversiteit. Er is een steeds grotere vraag naar de inzet van de functie van de stadsecoloog, hiervoor is de formatieruimte in 2023 uitgebreid met een 2e ecoloog.
Relatie met strategisch doel
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Bij de motie 12 juli 2023 (P 4-2 GL0 zijn middelen beschikbaar gesteld om in kaart te brengen welke waardevolle ecologische kwaliteiten/gebieden er in Deventer zijn, wat er nodig en wenselijk is om deze te behouden en te versterken en/of uit te breiden en dit terug te laten komen in een beleidskader waarin aangegeven wordt wat en welke gevolgen dit heeft voor de bestaande beleidsplannen over groen, leefomgeving en natuur en voor de (te actualiseren) Omgevingsvisie.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Bij de motie 12 juli 2023 (P 4-2 GL0 zijn middelen beschikbaar gesteld om in kaart te brengen welke waardevolle ecologische kwaliteiten/gebieden er in Deventer zijn, wat er nodig en wenselijk is om deze te behouden en te versterken en/of uit te breiden en dit terug te laten komen in een beleidskader waarin aangegeven wordt wat en welke gevolgen dit heeft voor de bestaande beleidsplannen over groen, leefomgeving en natuur en voor de (te actualiseren) Omgevingsvisie.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Het onderzoek Berm in bloei is gestart. Bij de tweede kwartaalrapportage 2024 willen we de raad hierover informeren.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Het onderzoek Berm in bloei is gestart. Bij de tweede kwartaalrapportage 2024 willen we de raad hierover informeren.Doelstelling - B: Informeren en samenwerken met bewoners en bedrijven/organisaties
Informeren van en samenwerken met bewoners en bedrijven/organisaties bij het vormgeven en invullen van de energietransitie in Deventer. Dit draagt bij aan een gevoelde gezamenlijke verantwoordelijkheid en goede democratische besluitvorming ten aanzien van de energietransitie.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
De Klimaatraad is in de eerste helft van dit jaar vijf keer bijeen geweest. De Klimaatraad heeft 30 adviezen opgesteld en aangeboden aan de raad. College komt in 2e helft van het jaar met een raadsvoorstel met aanbeveling per advies.Historie
Doelstelling - B: Bewoners helpen hun woning te verduurzamen
Bewoners helpen hun woning te verduurzamen: besparen gebruik (fossiele) energie, duurzaam verwarmen, zelf energie opwekken. De betaalbaarheid van de energierekening/woonlasten is belangrijk aandachtpunt. Dit draagt bij aan de CO2-reductie doelstellingen en een toekomstbestendige betaalbare energievoorziening.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Zie leidraad grote projecten Slim Warmtenet ZandweerdToelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Zie leidraad grote projecten Slim Warmtenet ZandweerdToelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Bathmen: belangrijkste acties dit kwartaal waren aanbel actie bij woningen die in aanmerking komen voor de gemeentelijke isolatiesubsidie, voorbereiding collectieve inkoopactie 'Gas d'r bie!'en organisatie winactie 'Cash voor de keet'. De Worp: Uitvoering verloopt goed. Belangrijkste acties: aanbel actie bespaarhulp Charlie, onderzoek naar toepassingsmogelijkheden blokverwarming, voorbereiding collectieve inkoopactie (isolatie, warmtepomp en isolatieglas) e, inloopmiddagen en aanpak verduurzaming gebogen vensters. Veel activiteiten in samenwerking met inwonersgroep Worp Duurzaam Doen.Zandweerd: belangrijkste wapenfeiten in het 2e kwartaal: 70% commitment opgehaald in de Rembrandtflat en IJsselflat. realisatie website warmtenet, isolatieaanpak Duurzaamheidsteam Zandweerd gestart, planmatige wijkaanpak en communicatie opgesteld. Door de uitloop realisatie warmtenet loopt ook de wijkaanpak langer door.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
In het 1e halfjaar zijn er 300 aanvragen gedaan voor de Deventer Isolatie Subsidie. Voor de regeling Deventer Helpt Isoleren zijn er het 1e halfjaar 74 vragen behandeld. Dit is en duidelijke toename in vergelijking met voorgaande jaren maar er is nog steeds sprake van onderbesteding. Afgelopen kwartaal een kick-off met Energieloket georganiseerd over voucherregeling voor doe-het-zelvers, communicatie naar inwoners met woningen DEFG-labels over de regelingen, inzet van PR-bus voor wijkacties en inrichting van de monitoring.- inzet energiecoaches, minimaal 1000 huisbezoeken per jaar
- organiseren (buurt)gerichte collectieve (inkoop)acties
- energie klussendiensten
- ondersteuning bij aanvragen subsidies en/of financiering
- ondersteuning particuliere verhuurders
- ondersteuning van VVe's
- natuurvriendelijk isoleren (SMP)
Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Afgelopen periode heeft er intensieve afstemming plaats gevonden tussen gemeente en woningbouwcorporaties over de verdere samenwerking voor het SMP. Het verplicht compenseren van grotere verblijfplaatsen vormt daarbij de grootste uitdaging. SUK-subsidie aangevraagd voor verdere implementatie en procesborging. In de eerste helft van dit jaar heeft er onderzoek naar en inrichten van de beste organisatievorm voor wijkgerichte energieklussendiensten plaats gevonden. Aanpak voor VvE's en particuliere verhuurders wordt in het 4e kwartaal opgepakt.Doelstelling - B: Energieverbruik en - voorziening bedrijventerreinen
Bedrijven helpen om hun gebouwen en bedrijfsvoering te verduurzamen: besparen gebruik (fossiele) energie, duurzaam verwarmen, zelf energie opwekken. Samenwerken tussen bedrijven voor realisatie en uitwisseling van energie is belangrijk aandachtspunt. Dit draagt bij aan de CO2-reductie doelstellingen en een toekomstbestendige betrouwbare energievoorziening voor bedrijven.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Specifiek bedrijven adviseren over energiebesparing gaat vanaf het derde kwartaal plaatsvinden. Samen met het Deventer Economisch perspectief (DEF) worden hier in het derde kwartaal afspraken gemaakt. Toezicht en handhaving EML door de Omgevingsdienst ODIJ heeft plaats gevonden (zie ook programma 4a Milieu & Duurzaamheid). Vanuit het DEP wordt samen met ondernemers meerdere smart energie hubs gevormd.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Het onderzoek naar de mogelijke clusters voor energiehubs loopt. In onderzoek zijn 5 verschillende clusters. Verwachting is dat dit resulteert in in de verdere doorontwikkeling van 2 tot 3 energie hubs op de bestaande bedrijventerreinen.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Pilot laagspanning gestart voor het verzwaren van twee buurten binnen Deventer. In deze pilot werken we nauw samen met Enexis aan het realiseren van de verzwaren voor deze buurten en stemmen we proces en kaders af zodat er in 2025 een proces staat die de versnelling van het verzwaren van het laagspanningsnet intern kan begeleiden.Doelstelling - B: Langetermijnstrategie grootschalige opwek duurzame energie
Een langetermijnstrategie voor de grootschalige opwek van duurzame elektriciteit en alternatieve bronnen voor aardgas. Dit draagt bij aan lokale productie en gebruik van duurzame energie en daarmee aan de CO2-reductie doelstellingen.
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Een leefbaar en fijn Deventer vraagt om inzet van ons allemaal. We maken daarbij proactieve, realistische stappen in 2023 om de klimaatdoelen te halen en waar mogelijk te versnellen. Bij de energietransitie zetten we in op een zorgvuldige dialoog en participatie met de samenleving over zowel de korte als de langere termijn. We investeren in een leefbare en schone omgeving en doen dat in gesprek met inwoners. We vragen hen input om mee te denken over de oplossingen.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Concretisering van het RES-bod (212 GWh) in de vorm van wind- en zonne-energie heeft vertraging opgelopen door het nieuwe provinciale beleid. Ook het opstellen RES 2.0 is hierdoor vertraagd. Verwachting is dat de besluitvorming van de RES 2.0 in Q3/Q4 2024 zal plaats vinden.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Er zijn in Q2 belangrijke stappen gezet rond de invulling van het Deventer RES-bod van 212 GWh. Met de programmeringsafspraken wind, aangenomen door de raad, vult Deventer nu 149 GWh in met windenergie. Op dit moment is circa 40 GWh gerealiseerd met zon op dak en zon op veld. De resterende 23 GWh lijkt te worden ingevuld met de laatste zon op veld projecten die nog binnen de Overgangsregeling van Provincie Overijssel vallen en de verdere groei van zon op (bedrijfs)dak. Of het aandeel wind van 149 GWh wordt behaald zal in Q1 van 2025 verder duidelijk worden; dan zal blijken hoeveel projecten zich voor hoeveel opwek in Deventer hebben gemeld bij de provincie. De RES 2.0 is in Q2 omgevormd naar een Uitvoeringsprogramma energie 2024-2025. Dit door de verschuivingen in het provinciale wind- en zonbeleid en de impact hiervan op de regionale samenwerking rond energie. Het concept Uitvoeringsprogramma is in Q2 opgesteld en wordt in Q3 vastgesteld. Besluitvorming hierover vindt plaats in de colleges, de raden worden ter informatie meegenomen.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Ondersteuning mestvergistingsinitiatieven Groen gas Bathmen en Biogas Noordstream. Beide initiatieven gefaciliteerd met een projectleider. Groen gas Bathmen is druk met de voorbereiding SDE aanvraag in september. Traject gewenste organisatievorm is afgerond. Voor Biogas Noordstream is de business case opgesteld. Voor de initiatiefnemers was de uitkomst hiervan de reden om hun plannen op dit moment niet verder door te zetten.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
Onderzoek loopt nog. Waarschijnlijk in Q3 afgerond.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Voor windenergie wordt binnen de mogelijkheden van het nieuwe provinciale beleid gezocht naar sturingsmogelijkheden via programmeringsafspraken.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
In de eerste twee kwartalen van 2024 zijn er programmeringsafspraken wind gemaakt met Gedeputeerde Staten van Overijssel. Hierover zijn verschillende bijeenkomsten/ gesprekken met de belangengroepen georganiseerd.Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2024
Het nieuwe provinciale zonbeleid heeft tot onduidelijkheid en vertraging geleid. De drie initiatieven voor zonneweides vallen onder de overgangsregeling van de provincie waardoor er geen provinciale belemmeringen (meer) zijn. Grote zonneweides zijn niet meer mogelijk.Start gemaakt met de realisatie van de top 4 van het onderzoek solar carports.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
<ul><li>Start gemaakt met de realisatie van de Top 5 locaties solar carports, waarvan 3 in privaat en 2 in publiek eigendom zijn. Eén private ondernemer wordt nu begeleid vanuit de provincie, één heeft op dit moment geen interesse en voor één is een business case opgesteld. Op basis hiervan heeft de ondernemer besloten niet over te gaan naar realisatie. Project locatie Borgelerbad is van start. Locatie De Scheg wordt in de 2e helft van het jaar opgepakt.</li><li>Stimulering zonnepanelen op grote daken loopt samen met acties vanuit het Deventer Economisch Perspectief (DEP) en heeft samenhang met de aanpak van Smart Energy Hubs. Hierover worden in Q3 nieuwe afspraken gemaakt. </li><li>In Q2 zijn de laatste drie aanvragen voor zon-op-veld projecten verder in behandeling genomen. Door het gewijzigde beleid van Provincie Overijssel zijn nieuwe zon-op-veld project maar zeer beperkt mogelijk. Deze lopende projecten vallen echter binnen de voorwaarden van de Overgangsregeling en mogen nog worden afgerond. Met 1 project (Zuidloo) is een intentieovereenkomst getekend, bij een tweede project (Bussinksweg) is de intentieovereenkomst bijna rond. Het college neemt voor het derde project meer tijd (Q3) om een goede afweging te kunnen maken voor wat betreft lokaal eigendom en de effecten op netcongestie (Holterweg).</li></ul>Doelstelling - B: Meten en monitoren
Meten en monitoren resultaten van het Energieplan, klimaatambities en de hoeveelheid bespaarde CO2-uitstoot.
Relatie met strategisch doel
Prestaties
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2024
De CO2-uitstoot was in 2022 (meest recente beschikbare cijfers) 421 kton CO2. Dat is een reductie van 35% ten opzichte van 1990. De tussendoelstelling van 32% CO2-reductie in 2025 is daarmee gehaald.Toelichting
Historie
Wijzigingen deze periode
Omschrijving | Taakveld | Soort afwijking | |
---|---|---|---|
Soorten Management Plan | 7.4 Milieubeheer | Nieuw beleid | |
Er is een subsidie toegekend van €318.083 voor uitvoering van het project Implementatie gemeentebrede SMP Deventer. Dit is bedoeld voor het voorbereiden, opstellen, implementeren, uitvoeren en monitoren van een SMP (Soorten Management Plan), waardoor isolatie van de gehele bebouwde kom door kan gaan met behoud van bestaande soortenpopulaties. De looptijd is t/m 26-09-2026. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
Netcongestie | 7.4 Milieubeheer | Knelpunt bestaand beleid | |
In de tweede kwartaalrapportage hebben we een risico gemeld inzake netcongestie. Dit betrof de werkzaamheden 2024 (interne capaciteit voor technische inzet, communicatie en juridische inzet) waarvoor (vooralsnog) geen dekking was binnen het programma. Er zou op zoek worden gegaan naar dekkingsmogelijkheden vanuit andere bronnen dan de algemene middelen, bijvoorbeeld de CDOKE-middelen. Zie ook de raadsmededeling 2024-707 waarin werd aangegeven dat de verwachting was dat over heel 2024 een bedrag van €658.000 besteed zou worden en dat we bij de jaarrekening met een definitief voorstel voor dekking zouden komen. Laatste stand van zaken leert ons dat de prognose voor 2024 €470.000 bedraagt. Dit bedrag kan geheel gedekt worden uit de CDOKE-middelen (ter beschikking gestelde middelen met betrekking tot indexatie van de eerdere beschikking). De begroting zal hierop worden aangepast. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
SDE subsidie zonnepanelen | 7.4 Milieubeheer | Autonome afwijking | |
De gemeente ontvangt subsidie ter dekking van de kapitaallasten. De subsidie is naar beneden bijgesteld (i.v.m. energietarieven) waardoor de subsidie niet voldoende is om de kapitaallasten te dekken. De regeling loopt t/m 2026. Voor de restant looptijd wordt de begrote subsidie inkomst van €107.000 bijgesteld naar €17.000. Dekking: Verrekening met algemene middelen | |||
Haalbaarheidsonderzoek Ondergrondse Verkabeling | 7.4 Milieubeheer | Budgetoverheveling | |
Op 18-07-2023 is opdracht verleend aan Tennet voor de uitwerking van basisontwerpen voor de 110 kV hoogspanningsverbindingen Diepenveen/Platvoet Deventer en Vijfhoek/N348/Snipperling Deventer. De offertes zijn van 20 oktober 2022, op basis van de toen geldende prijsafspraken. Rekening houdend met de 20% decentrale bijdrage voor deze projectfase is opdracht gegeven voor een totaalbedrag van €596.000, exclusief BTW. In dit bedrag is rekening gehouden met een inflatiecorrectie van +8% met betrekking tot de kosten ten opzichte van de offertebedragen. In oktober 2024 is door Tennet de financiële (tussen)balans opgesteld voor de kosten voor het opstellen van het basisontwerp; waaronder de engineering, bureau-, veld- en bodemonderzoeken. Op basis hiervan dient de gemeente rekening te houden met een stijging van de kosten van €25.000 ten opzichte van de opdrachtverlening. Vooralsnog kan deze kostenstijging opgevangen worden binnen het programma Milieu & Duurzaamheid. 20% van het opdrachtbedrag ad €120.000 is voldaan. Het restant budget ad €486.000 wordt overgeheveld naar 2025. Er hebben ook reeds eerder budgetoverhevelingen plaatsgevonden. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
Dubieuze debiteuren afvalstoffenheffing 2024 | 7.3 Afval | Overige afwijking | |
De voorziening dubieuze debiteuren is geactualiseerd wat resulteert in een verhoging van €311.905. Hiervan wordt €102.929 (33%) ten laste gebracht van het taakveld afval. Bij de jaarrekening 2024 zal de definitieve bijdrage ten laste worden gebracht. Alle definitieve voor- en nadelen op het taakveld afval zullen bij de jaarrekening 2024 worden verrekend met de reserve huishoudelijk afval. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
1e Nota van wijziging | 9.0 Meerdere | Herschikking | |
In de Nota van Wijziging van de begroting 2025 wordt de begroting 2025-2028 aangepast voor een aantal onderwerpen. Het betreft een verdeling van gestalde budgetten over de programma's. Dekking: Dekking vanuit ander programma | |||
Exploitatie Warmtebedrijf Deventer | 7.4 Milieubeheer | Overige afwijking | |
De exploitatie van 2024 wordt conform het raadsbesluit van mei 2024 verwerkt in de begroting 2024. De begroting 2025 wordt begroot conform de meerjarenbegroting (zie bijlage). Deze is herijkt met de nieuwste inzichten. Derhalve is bij deze rapportage de begroting 2025 SWZ toegevoegd, op basis van de geüpdatete businesscase en de concept warmtetarieven 2025. U treft deze aan als bijlage 1. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
Ondersteuning energiecoaches | 7.4 Milieubeheer | Budgetoverheveling | |
In 2023 is het budget voor vrijwilligers coördinatoren niet volledig ingezet. Het bedrag is terug ontvangen en zal in 2026 worden ingezet. Het budget is beschikbaar gesteld aan de Deventer Energie Coöperatie voor de financiering van een coördinator energiecoaches voor 3 jaar. Door het niet bestede geld in 2023 over te hevelen naar 2026 blijft het geld beschikbaar voor de financiering van de coördinator en wordt voldaan aan de wens van de raad, zij het in een iets aangepaste periode. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
CDOKE middelen | 7.4 Milieubeheer | Autonome afwijking | |
De CDOKE (regeling Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat- en Energiebeleid) is bedoeld om extra personeel aan te trekken, kennis te vergroten en externe expertise in huis te halen. Er is een herziene beschikking ontvangen met middelen tijdelijke regeling CDOKE (€1.609.000) en extra planfinanciering voor het inrichten van een Zero Emissie zone (€819.000) en het realiseren van aardgasvrije gebouwen (€5.364.000). Daarnaast zijn de eerder beschikte CDOKE-middelen geïndexeerd (€1.706.000). Een deel van deze ter beschikking gestelde middelen inzake indexatie wordt ingezet om het dekkingstekort 2024 voor netcongestie op te lossen. In 2024 ontvangen we een bedrag van €3.231.000 en in 2025 ontvangen we €6.267.000. Besteding wordt vooralsnog voorzien in de jaren 2025 en verder. Zowel de baten als lasten ten aanzien van de CDOKE worden bijgesteld in de begroting. Per saldo is het resultaat neutraal. De eerder opgestelde planning van besteding van de CDOKE-middelen zal worden geüpdatet. Waar nodig zal geprioriteerd worden. Dekking: Dekking binnen eigen programma | |||
Technische wijziging | 9.0 Meerdere | Overige afwijking | |
De cijfers in de programma’s worden ook aangepast naar aanleiding van technische wijzigingen. Zie voor nadere informatie de bijlage. Dekking: Dekking binnen eigen programma |
Financiële aanpassingen
Exploitatie | |||||
(bedragen x€1.000) | |||||
Primitieve begroting | Begrotingswijzigingen | Begroting na wijzigingen | Wijzigingen deze periode | Begroot cumulatief | |
Lasten | 22.038 | 7.876 | 29.914 | 32 | 29.946 |
Baten | 16.535 | 6.416 | 22.951 | 595 | 23.546 |
Saldo | -5.504 | -1.460 | -6.963 | 563 | -6.400 |
Exploitatie: Specificaties wijzigingen deze periode (bedragen x €1.000)
Onderwerp | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | |
Haalbaarheidsonderzoek Ondergrondse Verkabeling | Lasten | -486 | 486 | 0 | 0 | 0 |
---|---|---|---|---|---|---|
Soorten Management Plan | Lasten | 80 | 138 | 100 | 0 | 0 |
Ondersteuning energiecoaches | Lasten | -47 | 0 | 47 | 0 | 0 |
CDOKE middelen | Lasten | 0 | 9.498 | 0 | 0 | 0 |
Dubieuze debiteuren afvalstoffenheffing 2024 | Lasten | 102 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Netcongestie | Lasten | 470 | 0 | 0 | 0 | 0 |
1e Nota van wijziging | Lasten | 0 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Technische wijziging | Lasten | -88 | -2 | -2 | 5 | 5 |
Totaal lasten | 31 | 10.170 | 195 | 55 | 55 | |
SDE subsidie zonnepanelen | Baten | -90 | -90 | -90 | 0 | 0 |
Soorten Management Plan | Baten | 80 | 138 | 100 | 0 | 0 |
CDOKE middelen | Baten | 0 | 9.498 | 0 | 0 | 0 |
Netcongestie | Baten | 470 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Technische wijziging | Baten | 134 | 48 | 48 | 48 | 48 |
Totaal baten | 594 | 9.594 | 58 | 48 | 48 | |
Saldo | 563 | -576 | -137 | -8 | -8 |
Reserves | |||||
(bedragen x€1.000) | |||||
Primitieve begroting | Begrotingswijzigingen | Begroting na wijzigingen | Wijzigingen deze periode | Begroot cumulatief | |
Storting | 22 | 50 | 72 | 361 | 433 |
Putting | 1.384 | 1.372 | 2.756 | -292 | 2.464 |
Saldo | 1.362 | 1.322 | 2.684 | -653 | 2.030 |
Voorzieningen | |||||
(bedragen x€1.000) | |||||
Primitieve begroting | Begrotingswijzigingen | Begroting na wijzigingen | Wijzigingen deze periode | Begroot cumulatief | |
Uitgaven | 0 | 0 | 0 | ||
Inkomsten | 0 | 156 | 156 | ||
Saldo | 0 | 0 | 0 | 156 | 156 |
Investeringen | |||||
(bedragen x€1.000) | |||||
Primitieve begroting | Begrotingswijzigingen | Begroting na wijzigingen | Wijzigingen deze periode | Begroot cumulatief | |
Uitgaven | 8.551 | 8.551 | 0 | 8.551 | |
Inkomsten | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | 0 | -8.551 | -8.551 | 0 | -8.551 |
Standenregister
Exploitatie (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
---|---|---|---|---|---|
Milieu en duurzaamheid | Meerjarenbegroting 2024-2027 | 22.038 | 16.535 | -5.503 | |
3e kwartaalrapportage 2023 | 3.650 | 3.300 | -350 | ||
4e kwartaalrapportage 2023 | 2.650 | 1.700 | -950 | ||
1e kwartaalrapportage 2024 | 1.314 | 1.155 | -159 | ||
2e kwartaalrapportage 2024 | 16 | 19 | 3 | ||
Slim Warmtemnet | 261 | 261 | 0 | ||
Totaal programma | 29.929 | 22.970 | -6.959 | ||
Reserves (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
Milieu en duurzaamheid | Meerjarenbegroting 2024-2027 | 22 | 1.384 | 1.362 | |
3e kwartaalrapportage 2023 | 0 | 260 | 260 | ||
4e kwartaalrapportage 2023 | 0 | 950 | 950 | ||
1e kwartaalrapportage 2024 | 50 | 162 | 112 | ||
2e kwartaalrapportage 2024 | 1 | 0 | -1 | ||
Totaal programma | 73 | 2.756 | 2.683 | ||
Investeringen (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
Milieu en duurzaamheid | Slim Warmtenet | 8.551 | 0 | -8.551 | |
Totaal programma | 8.551 | 0 | -8.551 |
2e kwartaal
Naam | Taakveld | Voortgang | Stand van zaken | |||
---|---|---|---|---|---|---|
Slim Warmtenet | 7.4 Milieubeheer | Behoeft aandacht | Zie voor een verdere toelichting de leidraad grote projecten waar Slim Warmtenet Zandweerd is opgenomen. | |||